ERMERM

Uued maitsed ja riisipuder Soomes

Banaanid lauale: uue aja söögirõõmud Lisatud: 11.05.2017

Autor: Tiia ja Olli - 1964

Milliseid uusi toite hakkasite valmistama, milliseid uusi sööke proovisite?

Tiina: Mäletan, et koduses toidus hakkasime kasutama palju maisi. Maisi-riisi salat oli väga popp, aga sõime seda nii palju, et praegu küll enam ei tahaks.

Olli: Mäletan, et esimesi hamburgereid pidi sööma ette kummardudes, et jopet täis ei lödistaks.

Tiina: Mina sõin esimese hamburgeri nii, et valge jope oli seljas. Pärast oli jope kõik seda kastet täis.

Olli: Mul sugulased ostsid küpsiseid ja keekse ja biskviite, mis siis poodi tulid. Saksamalt või kust neid toodi. Väga kallid olid. Küll need olid head ja tundusid põnevad. Pakendid olid eriti ilusad. Käisin sugulastel külas neid imetlemas ja söömas.

Tiina: Käisin esimest korda Soomes ja ootasime, et mida me siis head lõunaks süüa saame. Hoidsime kõhu tühjana, et kindlasti saab midagi uut ja põnevat. Ja siis meile pakuti riirsiputru kisselliga. Meie jaoks oli see tavaline magustoit!

Olli: mäletan veel, et hapud kuivad kibedad veinid tulid müüki. Jubeda maitsega. Eestis olid head magusad liköörid või magusad koduveinid ikka. Sugulase lõpetamisel pakuti sellist veini koos röstsaia ja kalamarjaga. Sellest ajast on mul jäänudki väljend: “Näljaga läheb kuiv vein sisse ka röstsaia ja kalamarjaga”.